سفارش تبلیغ
صبا ویژن

سنگ مرمریت چیست؟

نظر

مرمریت (Marble) چیست؟

 مرمریت ها، سنگهای آهکی متراکمی هستند که ناشی از فشار طبقات رویی و تراکم رسوبات کربنات کلسیم به وجود آمده اند. این سنگ، مقاوم در برابر آتش و فرسایش بوده و در کنار استحکام و مقاومت بالا دارای زیبایی و تنوع رنگ بسیاری می باشد. وقتی به تاریخ مراجعه می کنیم می‌بینیم که در ایران باستان و یونان از این سنگ بسیار استفاده می شده و مجسمه های نیز از آن دوره به جای مانده است. دانه بندی ریز یا متوسط و بافت شکری از مشخصات این سنگها به شمار می آید. در زمین شناسی مرمریت جز سنگهای رسوبی شیمیایی طبقه‌بندی می‌شود و غالباً از جلبکها، مرجان ها و رسوبات کلسیت در نتیجه اعمال شیمیایی و یا بیوشیمیایی پدید آمده اند.


رنگهای سنگ مرمریت

مرمریت خالص، رنگ سفید و درخشان دارد ولی به علت وجود کانی های رنگی دارای طیف گسترده ای از رنگ ها می باشد. ایران به لحاظ ذخایر معدنی رتبه اول سنگ های رنگی در دنیاست. رنگهای قرمز، زرد روشن، کرم، مشکی، صورتی، آبی، یاسی، زیتونی، طلایی، قهوه ای، طوسی و … از رنگهای سنگ مرمریت می باشد. طیف رنگی سنگهای آهکی به دلیل وجود موادی مانند سیلیس، میکا، اکسید آهن، سرپانتین، گرافیت در ساختار آن می باشد.


چرا سنگ مرمریت؟

مرمریت ها دارای تخلخل کمی می باشند و همین امر موجب آبگیری کم آنها بوده و در مقایسه با سنگ های تراورتن وزن بیشتر و مقاومت بالاتری دارند و دارای ساب پذیری مناسبی نیز می باشند. ماربل از سنگهای مهم ایران بوده و دارای تنوع رنگ گسترده ای می باشد. کیفیت و مقاومت بالای این سنگ در کنار تنوع رنگ و قیمت رقابتی آن در بازار بین الملل، آن را به سنگی محبوب و قابل توجه تبدیل کرده است.
رگه های زیبا و گاهی وجود فسیل ها جلوه ای خاص به این سنگ می بخشد.


کاربردهای سنگ مرمریت

همانطور که اشاره شد این سنگ دارای مقاومت بسیار بالا و ساب پذیری مناسب می باشد و بیشتر از این سنگ در فضاهای داخلی ساختمان مانند سنگ کف، دیوارهای داخلی و پله استفاده می شود. در فضاهای پرتردد و مرطوب مانند پارکینگ ها و آشپزخانه باید با احتیاط مورد انتخاب و استفاده قرار گیرد. برخی از سنگ‌های مرمریت دارای جذب آب بسیار بالایی هستند. به همین علّت آنها را اکیداً در جاهایی مانند سرویس بهداشتی، دستشویی، آشپزخانه و حمام نباید استفاده کرد.
امکان به وجود آمدن خراش در سطح سنگ ماربل وجود دارد و باید این نکته در تعیین محل استفاده مورد توجه قرار گیرد.
مرمریت در مقابل اسید نیز آسیب پذیر است، علیرغم پایایی در مقابل رطوبت در صورت در معرض بودن طولانی مدت این سنگ دچار تغییرات و فرسایش می گردد.


مرمریت در کجا یافت می شود


پراکندگی معادن سنگ مرمریت ایران (Marble) در استانهای اصفهان، آذربایجان، خراسان، کرمانشاه و لرستان مشاهده می گردد.
در مناطق سردسیر مانند هرسین و خوی به علت سرمای زیاد بافت سنگهای مرمریت متراکم تر و دارای مقاومت بیشتری می باشند.

 

تفاوت سنگ مرمریت طبیعی و مصنوعی

 

سنگ مرمریت را می‌توان به صورت مصنوعی هم تولید کرد. تفاوت این سنگ مصنوعی در میزان استحکام و وزن آن است. از نظر وزنی سنگ مصنوعی مرمریت تقریبا نصف سنگ طبیعی است و امکان جا به جایی و نصب آسان‌تری دارد. 

استحکام سنگ مصنوعی با روش‌های آزمایشگاهی و از طریق فرمولاسیون مخصوص بهبود داده شده است. میزان جذب آب سنگ مصنوعی هم بسیار کمتر از سنگ طبیعی است. در سنگ مصنوعی امکان تولید طرح‌ها و رنگ‌های سفارشی‌سازی‌شده‌ای وجود دارد که سنگ‌های طبیعی آن‌ها را ندارند اما از لحاظ کاربرد بسیار محدود است.

 


انواع سنگ مرمریت

همانطور که اشاره شد ایران ذخایر غنی و گسترده ای از سنگهای مرمریت (Marble) دارد. مرمریت دهبید، دهبید گل یخی، دهبید مشکی یا اسپایدر، انواع مرمریت آباده با رنگهای کرم، طلایی، زیتونی، صورتی، مرمریت جوشقان، مرمریت شهیادی، مرمریت صلصالی، مرمریت اداوی، قرمز و صورتی بجستان، پرطاووسی، مرمریت کرم خوی، مرمریت نمین، مرمریت مهکام قهوه ای، لاشتر، مشکی نجف آباد، گلدن رز، گلدن بلک، مرمریت تری دی بلک و پرشین سیلک از مرمریتهای معروف ایران می باشند.